“Kovok arba bėk”

Paveikslėlis žemiau atspinti tai, kas vyksta kūne patiriant stresą ar stiprų nerimą.

 

Ši kūno reakcija vadinama “kovok arba bėk”: žmogaus nervų sistema reguliuoja žmogaus kūno procesus taip, kad žmogus būtų pasirengęs įveikti iškilusį pavojų. Ši reakcija, susiformavusi evoliuciškai, žmogui gali būti labai naudinga (pvz., kai reikia greitai reaguoti). Bėda tik kad kartais žmogaus kūnas perdėtai intensyviai reaguoja ir į nedideles grėsmes, o streso pojūčiai kūne tokiais atvejais būna itin nemalonūs. Maža to, “kovok arba bėk” reakcijos metu slopsta mąstymo funkcija – t.y., energija naudojama ne racionalių sprendimų paieškai, o kūno parengčiai gintis nuo grėsmės.

Susidoroti su stresu, įtampa, nerimu ir visas šias emocijas lydinčiais kūno potyriais gali padėti psichoterapija. Viena iš efektyviausių psichoterapijos krypčių šiuo atveju yra kognityvinė elgesio psichoterapija (CBT). Apie ją daugiau galite paskaityti čia – http://www.psicentras.lt/kognityvine-elgesio-terapija/cbt/

CBT padeda atpažinti ir perdirbti stresą, baimę, įtampą ir nerimą “maitinančias” mintis ir įveikti gąsdinančius ir nemalonius kūno potyrius, taip pat stiprinti psichologinį atsparumą ir kitas asmenines savybes bei įgūdžius, reikalingus emocijų reguliavimui. 

Darbe taikydama CBT technikas matau, kokios jos gali būti veiksmingos. Tad jei jaučiate, kad sunkumai viršija galimybių ribas, kad emocijos “ima viršų” ir nepavyksta su jomis susitvarkyti be specialisto pagalbos, galite kreiptis el. paštu (kristina@psicentras.lt) ar telefonu (863000149) ir kartu ieškosime išeities.

 

 
 
Jei mano tinklaraščio straipsniai jums atrodo naudingi bei įdomūs ir norite man padėkoti, galite tai padaryti pasidalindami virtualiu “kavos puodeliu” 🙂
Norėdami tai padaryti paspauskite nuorodą žemiau ir sekite PayPal sistemos instrukcijas. Ačiū!